Робота

 
 

Робота




http://www.migrantinfo.org.ua/index.php?tbl=countries_topics&recid=47&menu=show&lng=ukr&topic=%D0%EE%E1%EE%F2%E0&country=%C1%E5%EB%FC%E3%B3%FF

 

Робота

Бельгія



Іноземцям, які бажають працювати у Бельгії, необхідно звертатись до бельгійського посольства за отриманням тимчасового дозволу на проживання. Тимчасовий дозвіл на проживання з метою працевлаштування видається на основі дозволу на роботу або так званої "професійної картки".

Дозвіл на роботу повинен отримати Ваш роботодавець у Бельгії, звернувшись до Регіональної служби зайнятості в окрузі, де розташований його офіс (Бельгія поділяється на три адміністративні округи – франкомовний округ Валлонія, Фландрія на півночі та Брюсельський столичний округ).

Кожен з трьох регіонів у Бельгії має свою власну процедуру видачі дозволів на роботу. Ознайомитися з процедурою оформлення дозволу на роботу у Фландрії можна тут (англійською), для Валлонії - тут (французькою), Брюсселю - тут (англійською). 

Інформацію від Федеральної служби в справах зайнятості, працевлаштування та суспільного діалогу про працевлаштування іноземних громадян у Бельгії можна знайти тут (французькою та голландською).

Для деяких професій (такі як артисти, au pair, технічні спеціалісти та практиканти) заяви подаються майбутнім роботодавцем безпосередньо до Директорату з питань працевлаштування. У випадку відхилення заяви існує можливість подання апеляції до регіонального міністра з питань працевлаштування.

Існують три типи дозволів на роботу:

Тип A: дозволяє будь-яку оплачувану роботу на необмежений термін часу. Для отримання дозволу особа, яка не є громадянином країни ЄЕЗ, повинна мати чотирирічний стаж роботи (за дозволом на працевлаштування категорії В) впродовж безперервного та законного проживання в країні протягом десяти років. У випадку якщо разом з такою особою проживають на законних підставах дружина/ чоловік або діти, необхідний стаж роботи скорочується до трьох років.


Тип B: віза обмежена роботою на одного роботодавця та має термін дії 12 місяців. Цей дозвіл можна поновлювати. Але якщо Ви змінили роботодавця, новий роботодавець повинен заново подавати заяву для отримання дозволу на роботу для Вас. Переважна більшість громадян країн, що не входять до ЄЕЗ, які працюють в Бельгії, отримують дозволи на роботу категорії В. 


Тип C: видається на 12 місяців та дозволяє займатися всіма видами оплачуваної трудової діяльності. Такий дозвіл, серед іншого, надається:

  • особам, які звернулися за статусом біженця (їх заяви на отримання статусу біженця знаходяться в процесі розгляду) та яким дозволено залишатися в Бельгії на час розгляду їхньої справи;
  • особам, які мають декларацію прибуття або Сертифікат реєстрації (від Служби реєстрації іноземців) виданий в рамках заходів із протидії торгівлі людьми;
  • іноземним громадянам, які вирішили скористуватися правом на возз’єднання сім’ї під час розгляду їхніх заяв;
  • студентам денної форми навчання за умови, якщо вони працюватимуть не більше двадцять годин на тиждень.


За винятком деяких типів працівників (таких як висококваліфіковані працівники, керівники вищої ланки, дослідники, слухачі курсів підготовки, особи в рамках програм au pair), дозволи на роботу можуть видаватись лише з метою компенсації дефіциту працівників у певному сегменті бельгійського ринку праці, або ж у випадку громадян країн, з якими в Бельгії укладені спеціальні угоди про працевлаштування.

Громадяни країн не членів ЄЕЗ, які бажають працювати в Бельгії як самозайняті особи, мають отримати професійну картку (документ, що дозволяє займатися підприємницькою діяльністю). Документ видається Федеральною державною службою з питань економіки, малого та середнього бізнесу, приватного підприємництва та енергетики. Для отримання цієї картки треба звернутися до дипломатичних або консульських установи в країні постійного проживання.

Прочитати про бельгійське законодавство в сфері праці (тривалість робочого часу, оплата надурочних робіт, вихідні тощо) можна тут (англійською).

 

Au-pair

Якщо Ви хочете приїхати до Бельгії за програмою Au-pair, Вам потрібно звернутися до Посольства Бельгії за отриманням тимчасового дозволу на перебування. Підставою для видачі цього дозволу є дозвіл на роботу типу В. Для отримання цього дозволу сім'я, до якої Ви їдете, повинна звернутися до Імміграційної служби свого регіону. Серед основних документів, які необхідно надати: медична довідка та контракт.

Детальна інформація щодо умов в'їзду та перебування au-pair в Бельгії є на сайті Федеральної служби в справах зайнятості, працевлаштування та суспільного діалогу тут та на сайті Федеральної cлужби закордонних справ, зовнішньої торгівлі та співробітництва з розвитку тут.

 

Корисні лінки для пошуку роботи в Бельгії

Також вакансії шукати можна серед рубрики оголошень у популярних газетах:



Создан 23 мая 2013



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником